Żywność i żywienie

Artykuły

Jak zaplanować dietę
Chcesz zachować zdrowie i szczupłe ciało? Pamiętaj, Twój organizm dla prawidłowego funkcjonowania potrzebuje kilkadziesiąt różnych składników pokarmowych. Niedobór wielu ... dalej
Cukier nie jest taki słodki
Płatki kukurydziane zalane niskotłuszczowym mlekiem oraz szklanka soku pomarańczowego na śniadanie, powinny służyć zdrowiu i zgrabnej sylwetce. Gdyby takie ... dalej
Czosnek
Jego popularność nie słabnie od tysięcy lat. Nawet we współczesnym świecie, pełnym spektakularnych osiągnięć w dziedzinie medycyny i farmakologii, wciąż uznawany jest niezwykle cenny środek leczniczy i profilaktyczny. Czosnek przez całe średniowiecze, aż do do wynalezienia pierwszych szczepionek należał do podstawowych środków wspomagających leczenie rozmaitych chorób i dolegliwości . dalej
Reakcje leków z pożywieniem
Sposób oddziaływania pożywienia na organizm człowieka, rozpatruje się obecnie wielokierunkowo i to nie tylko w kontekście jego wartości odżywczo-energetycznych ... dalej
Staram się, a efektów nie widać
Praktycznie każdego dnia można spotkać kobiety, które mimo ogromnego zaangażowania w trening fizyczny nie odnoszą żadnych znaczących sukcesów w ... dalej
Witaminy i minerały - czy warto je stosować?
Z każdym dniem nasz organizm toczy nieustanną walkę o przetrwanie. Wszelkie nawet najmniejsze błędy w stylu życia, powodują kumulowanie ... dalej
Moda na diety
Magda odchudza się już ponad 10 lat. Gdy zaczynała swoje zmagania z bagażem zbędnych kilogramów miała 23 lata i ... dalej
Pierwsze śniadanie
Dlaczego nie jadasz śniadań? Nie czujesz głodu, nie masz czasu, walczysz z nadwagą, a może po prostu robienie posiłków Cię nudzi? Jeżeli uważasz, że Twój organizm zaakceptował poranny post, grubo się mylisz. Unikając śniadania, nigdy nie pozbędziesz się nadwagi i cellulitu, wciąż będziesz walczyć z niepohamowanym apetytem, zmęczeniem, brakiem energii, kiepskim nastrojem i humorami. dalej
Dieta afrodyzjakiem
Wpływ diety na potencję i aktywność seksualną u mężczyzn, znany jest już od wieków. Niewłaściwy sposób odżywiania, może powodować ... dalej
Oszczędzaj wątrobę
Wątroba potrafi w jednej chwili przetwarzać pożywienie, neutralizować nadmiar alkoholu, leków oraz innych substancji chemicznych. Ten niezwykły organ o ... dalej
Postanowienia noworoczne
Tym razem Magda się nie podda. Po sutych świętach i szałowym sylwestrze podjęła stanowczą decyzję – koniec ze szpetnymi ... dalej
Dieta niskowęglowodanowa
Atkins, Kwaśniewski, Dukan – to bez wątpienia trzy kluczowe postacie, które w ostatnich latach rządzą na polskiej scenie odchudzania. ... dalej
Niedobór żelaza
Niedokrwistość należy do najbardziej rozpowszechnionych schorzeń wywołanych niedoborami pokarmowymi. Objawia się zbyt niskim poziomem hemoglobiny i małą ilością czerwonych krwinek. Najczęstszą przyczyną tej choroby jest niedobór żelaza, spowodowany przez: ... dalej
Gorzko o cukrze
Dwa razy dziennie słodka kawa i batonik. W międzyczasie kilka słodzonych herbat, litr coli, a na deser ciastko. Ten ... dalej
List z wnętrza ciała
Cześć! Jestem jedną z wielu bilionów komórek Twojego ciała. Wspólnie z innymi buduje Twój organizm, bronię go i czuwam ... dalej
Masło do lamusa?
Do konkursu na idealnego partnera kanapek staje masło przeciw niezliczonej ilości margaryn. Kto wygra? Wynik zdaje się z góry ... dalej
Niedobór kwasów omega-3
Jemy zbyt rzadko tłuste ryby morskie, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Niedobór tych kwasów w diecie zagraża ... dalej
Potas dla serca
Przyczyny nadciśnienia mogą być bardzo różne. Jednak w świetle obecnej wiedzy uważa się, że największy udział w jego powstawaniu i rozwoju ma: niewłaściwa dieta, używki, stres i mała aktywność fizyczna. Jednym z głównych zabójców naczyń krwionośnych jest sód, którego źródłem jest sól kuchenna. Gromadzenie się sodu w komórkach ścian naczyń krwionośnych powoduje ich nadmierną kurczliwość, co w istotny sposób przekłada ... dalej
Jadłospis dla dzieci
Przy komponowaniu jadłospisu dla dzieci należy pamiętać, że dziecko nie jest miniaturą człowieka dorosłego. Jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze ... dalej
Menu dla serca
Nadciśnienie, miażdżyca i wieńcówka – jeszcze do niedawna były "zarezerwowane" głównie dla mężczyzn oraz osób starszych. Tymczasem zapada na ... dalej
Serce bije na trwogę
Nadeszły słoneczne, ciepłe i coraz dłuższe dni. Zieleń drzew i trawy zachęcają, aby urządzić piknik czy przyjęcie dla znajomych ... dalej
Odchudzanie to sztuka
Nieprzebrana ilość warzyw, owoców, produktów zbożowych, mięs i wiele tysięcy różnorodnych produktów spożywczych to bogate źródła energii. W jadłospisie ... dalej
Pijmy soki
Nieważne, co wybierzesz – pomarańcze, truskawki czy jabłka. We wszystkich owocach i wyciskanych z nich sokach znajduje się bogactwo witamin oraz minerałów. Przekonaj się do nich wiosną i korzystaj przez cały rok. dalej
Kiełki
Ziarno dla celów medycznych kiełkowano na Dalekim Wschodzie przez tysiące lat. Szczególne zasługi ma w tym względzie cesarz Chin, ... dalej
Co lubi wątroba
Z mgr inż. Urszulą Pierchałą, dietetykiem z Gabinetu Medycznego ZUSANLI w Warszawie rozmawia Magdalena Próchnicka dalej
Zupy przez cały rok
Z mgr inż. Urszulą Pierchałą, dietetykiem z Gabinetu Medycznego ZUSANLI w Warszawie rozmawia Magdalena Jarosz dalej
Postaw na zdrowy tłuszcz
Od wielu lat autorytety medyczne i żywieniowe dyskutują o obecności tłuszczów w naszej diecie. Mają one dla organizmu człowieka ... dalej
Kwas foliowy
Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Występuje w postaci folianów, które syntetyzowane są przez organizm człowieka w niewielkiej ... dalej
Prawda o lodach
Nie ma nic lepszego w upalne dni jak porcja zimnych lodów. Wyśmienicie smakują, schładzają organizm, doskonale poprawiają nastrój. Uwielbiamy ... dalej
Mała czarna
Pobudza rano do życia, umila podróże i pogawędki z przyjaciółmi. Pozwala wydajniej pracować, uczyć się, oddala zmęczenie, dodaje energii ... dalej
Podejrzana wołowina
W 1986 roku zanotowano w Anglii pierwszy, oficjalny przypadek BSE (choroby szalonych krów). Epidemia zaczęła rozprzestrzeniać się w oszałamiającym ... dalej
Z koszem grzybów
Przy zbieraniu grzybów powinna obowiązywać zasada ograniczonego zaufania. W przeciwnym razie zamiast przyjemności czekają nas problemy. dalej
Owoce i warzywa
Coraz większa część polskiego społeczeństwa jest otyła, a nadmiar masy ciała sprzyja nadciśnieniu tętniczemu, cukrzycy, chorobom wątroby oraz żołądka. ... dalej
Dieta na Święta
Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy – dni wypełnione wspaniałą, rodzinną atmosferą, okazja do spotkania z bliskimi. Niestety, dla ... dalej
Chemia w diecie
Rakotwórcza wędlina, warzywa i owoce z konserwantami, ryby pełne metali ciężkich. Inne produkty – też bywają niebezpiecznie wzbogacone. Czy ... dalej
Czym skorupka za młodu...
Na liście największych przysmaków naszych dzieci trzy pierwsze miejsca zajmują: frytki, pizza i hamburgery. Co zrobić, by współczesne rozkosze ... dalej
Kalarepka
To jarzyna smakoszy, modna jak wszystkie „chrupiące” warzywa. Młoda ma soczysty, masłowaty miąższ, łagodną ostrość rzepy i wszystkie zalety ... dalej
Grejpfrut pod lupą
Amerykańscy lekarze, przepisując pacjentom leki nasercowe lub kontrolujące ciśnienie krwi, a także obniżające poziom cholesterolu już od kilku lat ... dalej
Zdrowa dieta
Wciąż mało wiemy o prawidłowej diecie. Świadczą o tym wyniki badań opinii publicznej przeprowadzone w 2006 roku na zlecenie ... dalej
Migdałowa dawka zdrowia
Najodpowiedniejszy klimat dla uprawy migdałów mają obrzeża pustyń w podgórskich rejonach środkowej Azji, tereny Mongolii i Chin. Znano je ... dalej
Jeść czy nie jeść?
Takie pytanie zadaje wiele osób, jeśli chodzi o warzywa „sztucznie” hodowane. Jeszcze do niedawna ukazywały się na rynku wczesną ... dalej
Wegetarianizm
Z punktu widzenia fizjologii, człowiek należy do istot wszystkożernych, jednak istnieją grupy społeczne, które z przyczyn kulturowych, etycznych, zdrowotnych ... dalej
Kolorowe jedzenie
Na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, klient wchodząc do sklepu spożywczego kierował się przede wszystkim instynktem przetrwania. Nie ważne ... dalej
Żywność transgeniczna
Kiedy w 1992 roku, jedna z amerykańskich firm wprowadziła na rynek pierwsze genetycznie modyfikowane pomidory, mało kto spodziewał się, ... dalej
Czerwone wino
„Wino jest najszlachetniejsze wśród napojów, najsmaczniejsze wśród lekarstw i najprzyjemniejsze wśród pokarmów” - te słowa wypowiedział grecki pisarz i ... dalej
Unikaj Smażenia
Potrawy smażone – smaczne, chrupiące, pachnące, ale niestety ponoć niezdrowe. Dietetycy i lekarze od lat ostrzegają nas przed konsekwencjami ... dalej
Cenne oleje
Oleje wchodzą w skład nasion i owoców wielu gatunków roślin. W rzeczywistości są tylko i wyłącznie źródłem tłuszczu, składnika ... dalej
Nie jem śniadania
Więc z pewnością dlatego masz problem z nadwagą, kontrolą apetytu i kiepskim samopoczuciem. Niedożywiony rankiem organizm znacznie gorzej funkcjonuje ... dalej
Ryby i owoce morza
Zapewne nie raz słyszałeś, że warto jeść ryby. Żywieniowcy wciąż podkreślają, że są one najzdrowszym źródłem białka. W porównaniu ... dalej
Tłuszcz nie musi zabijać
Tłuszcze mogą powodować nadwagę, ale także odchudzać. Mogą wywoływać miażdżycę, choroby serca i nowotwory, ale także skutecznie im zapobiegać. ... dalej
Po co nam błonnik?
Braki w uzębieniu. Szczęka krucha i delikatna. Żołądka praktycznie nie ma. Jelito cienkie skrócone z trzech metrów do kilkunastu ... dalej
Mleczne produkty fermentowane
Mleczne produkty fermentowane posiadają szczególne znaczenie żywieniowe. Ceni się je nie tylko za wysokie walory smakowe, ale także za ... dalej
Skrzyp polny
Niby zwykły, pospolity chwast przyozdabiający pola, łąki i rowy a jednak drzemie w nim jakaś niezwykła, tajemnicza moc. Jego ... dalej
Witamina E - Nasz wewnętrzny przyjaciel
Niezwykły wpływ witaminy E na proces podziału i życie komórek oraz jej udział w złożonych procesach przemiany materii potwierdzono ... dalej
Ktoś wyjątkowy
Znaleźć ją można we wszystkich komórkach naszego ciała. Niczym kameleon wtapia się w otaczające je błony i staje się ... dalej