Dietetyczne preparaty odchudzające

dr Dariusz Szukała
źródło: dobrydietetyk.pl
Strona 1 z 2

Jednym z najistotniejszych czynników regulujących proces redukcji nadwagi jest odpowiednio dobrana strategia żywieniowa. Większość osób otyłych nie posiada jednak należytej edukacji w zakresie prawidłowego odżywiania, więc coraz częściej próbuje korzystać z pomocy oferowanych na naszym rynku szerokiej gamy preparatów wspomagających odchudzanie.

Czy jest to konieczne?

Niewątpliwie jedną z głównych przyczyn narastającej z biegiem lat nadwagi są drastyczne błędy w sposobie odżywiania. Pomimo iż nasz organizm posiada niezwykle sprawnie działające mechanizmy regulujące masę ciała to jednak przewlekle zakłócany metabolizm osłabia ich działanie, prowadząc z biegiem lat do otyłości. Niezbilansowane żywienie jak też nadkonsumpcja wysokokalorycznej i przetworzonej żywności należą do głównych czynników zakłócających cykl przemian metabolicznych w organizmie. Ilość energii pobieranej z pożywienia w stosunku do rzeczywistych potrzeb organizmu bardzo często odbiega od zalecanych norm. Spowodowane jest to przede wszystkim wysokim spożyciem tłuszczu, cukru i słodyczy, dodatkowo dochodzi niewłaściwy tryb życia oraz brak należytej aktywności fizycznej. Ilość pożywienia, a szczególnie jego wartość energetyczna mają decydujący wpływ na kontrolę masy ciała. U przeciętnego człowieka o zapotrzebowaniu energetycznym 2000-3000 kcal stałe wychylenie dodatniego bilansu energetycznego tylko o 3% (60-90 kcal) może spowodować w ciągu roku wzrost masy ciała o 34 kg, a wciągu 10 lat 30-40 kg!

Czynnikiem powodującym nadwagę jest również niewłaściwa jakość pożywienia, czyli niedostateczna podaż wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Decydujące znaczenie ma również ilość i jakość substancji odżywczych wchłanianych przez organizm. Żaden składnik pożywienia nie powinien występować w zbyt małej ilości, względnie nie powinno go brakować. W przeciwnym razie złożony system metaboliczny nigdy nie będzie funkcjonował optymalnie. Wszystkie błędy żywieniowe mają niewątpliwie charakter kumulatywny, prowadząc z biegiem lat do otyłości i wynikających z niej powikłań zdrowotnych. Według badań prowadzonych w Polsce szacuje się iż nadwaga i otyłość dotyczy praktycznie co drugiego dorosłego Polaka. Występowanie tak dużej skali epidemiologicznej, wynikającej przede wszystkim z nieprzestrzegania zasad prawidłowego żywienia rodzi niewątpliwie konieczność stosowania odpowiednich suplementów, które wspomagałyby trudny proces odchudzania. Sukcesywne zdobywanie zadowalających wyników może przebiegać jedynie przy prawidłowo zestawionej jakości pożywienia, z jednoczesnym ograniczeniem jego energetyczności. Zapewnienie takich warunków przy normalnym odżywianiu bywa często niemożliwie, bowiem produkty żywnościowe charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą bardzo często posiadają również dużą kaloryczność. Stosowanie odpowiedniej suplementacji żywieniowej stwarza możliwość uzupełnienia naszej codziennej diety we wszystkie niezbędne składniki pokarmowe takie jak pełnowartościowe białko, składniki mineralne, witaminy, itp., z jednoczesnym ograniczeniem ilości energii.

Różnorodność preparatów i ich działania

Produkty te występują najczęściej pod postacią proszków oraz różnego rodzaju tabletek oraz kapsułek. Sproszkowana forma preparatu służy najczęściej do przygotowywania koktajli odżywczo-energetycznych, mających na celu zastąpienie jednego lub dwóch posiłków. Taka forma suplementowania diety umożliwia spożycie niskoenergetycznego posiłku z jednoczesnym zapewnieniem odpowiednich wartości odżywczych. W skład takich preparatów wchodzi najczęściej pełnowartościowe białko, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, a także pełen zestaw witamin i składników mineralnych w ilościach niezbędnych do pokrycia dziennego zapotrzebowania. Preparaty oferowane w formie tabletek lub kapsułek to najczęściej włókna pokarmowe (błonnik) o właściwościach pęczniejących w przewodzie pokarmowym. Stosuje się najczęściej mieszaninę włókien rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych. Błonnik rozpuszczalny (gumy, pektyny) wiążąc wodę tworzy specyficzne żele wyścielające światło jelit przez co utrudnia wchłanianie cukrów i tłuszczów. Wywiera także istotny wpływ na regulację cholesterolu. Błonnik nierozpuszczalny (celulozy, hemicelulozy, ligniny) po związaniu wody ulega pęcznieniu pobudzając ukrwienie jelita cienkiego i procesy trawienia, a także przyspiesza przesuw treści pokarmowej zwiększając ilość wypróżnień. Warunkiem skuteczności jej działania jest jednak duża ilość wypijanej wody a także regularne stosowanie.

  • 1
  • 2