Aminokwas ograniczający

Ocena:
0
Witam,
Jestem studentką dietetyki i przeglądając to forum dopatrzyłam się bardzo znaczącego błędu. Chodzi dokładnie o kwestie aminokwasu ograniczającego. Według Państwa jest to aminokwas, którego jest najmniej w białku, jednak biorąc pod uwagę podręcznik, wykłady oraz konsultacje z wykładowcami jest to błędne stwierdzenie. Aminokwas ograniczajacy produktu to taki, ktorego jest najmniej w porównaniu do składu aminokwasowego białka wzorcowego( niekoniecznie pokrywa się to z najmniejszą ilością ogólnie w białku).

1 odpowiedź

Ocena:
0
Można to ująć jeszcze inaczej, że jest to aminokwas egzogenny, który w danym białku występuje w najmniejszej ilości w stosunku do ilości potrzebnej do biosyntezy białka w organizmie. Pewne rozbieżności w tego typu wyjaśnieniach mogą być wynikiem tego, że niekiedy nie chodzi tyle o prezentację definicji typowo naukowej, co raczej o próbę zobrazowania danego zagadnienia. To oczywiście może rodzić pewne nieścisłości. Jak najbardziej definicji w szkole zachęcamy uczyć się z książek, a nie ze stron internetowych :)
30.01.2013 21:26
Przyjmuję w poradniach:
Kraków • Ostrów Wielkopolski

dr Dariusz Szukała
Dobry Dietetyk
Odpowiedz w tym wątku