Brak spadku wagi mimo diety i ćwiczeń, senność, zespół jelita nadwrażliwego

Ocena:
0
Witam,

Od kilku tygodni regularnie biegam,ćwiczę i trzymam zdrową dietę (ryby, tluszcze omega, chudy nabiał, warzywa i owoce - posiłki małe ale częste i ok 3l płynów tj. woda i herbata np pokrzywa albo zielona)
Nie mniej efektów nie widać, wręcz przeciwnie wciąż odkada mi sie woda i jstem opuchnieta: głownie uda, łydki, twarz oraz widoczny celulit, uczucie ciężkości.
Dodatkowo bardzo przetuszcza mi się cera i włosy, jestem ciągle zmęczona i mam problemy z bezsennością. Od 2 lat również borykam się z zespołem jelita nadwrażliwego (diagnoza mnie dzwiwi ponieważ stolce są cały czas luźne i papkowate, mam wiecznie wzdęty brzuch, częste kolki i bardzo silne bóle brzucha)
Nie wykryto u mnie nietolerancji pokarmowej, ani celaki, również kolonoskopia wypadła prawidłowo. Jedynie na podstawie gastroskopii stwierdzono stan zapalny w żołądku wiec podano antybiotyki.

To moje ostatnie wyniki:
Hormon tyreotropowy - TSH 19/09/2014
TSH (s) 3,68 uU/ml 0,27 - 4,2

P.ciała przeciwtarczycowe mikrosomalne - ATPO 19/09/2014
P-ciała p/peroksydazie tarczycowej (s) 16,0 IU/ml < 34,0

Trójjodotyronina wolna - fT3 19/09/2014
fT3 4,06 pmol/l 3,1 - 6,8

Tyroksyna wolna - fT4 19/09/2014
fT4 13,72 pmol/l 12 - 22

Białko ostrej fazy - CRP - ilościowo 06/10/2014
CRP (s) 0,34 mg/l 0,00 - 6,00

Estradiol - E2 06/10/2014
Estradiol (s) 14,64 pg/ml
(faza folikularna : 12,5 - 166 faza owulacyjna : 85,8 - 498 faza lutealna : 43,8 - 211 postmenopauza : 5,0 - 54,7)

Hormon folikulotropowy - FSH 06/10/2014
FSH 4,63 U/l
(faza folikularna: 3,5 - 12,5 faza owulacyjna: 4,7 - 21,5 faza lutealna: 1,7 - 7,7 postmenopauza:25,8 - 135)

Morfologia pełna - analizator - krew 06/10/2014
Krwinki białe (WBC) 3,63 G/l 3,50 - 10,00
Krwinki czerwone (RBC) 4,11 T/l 3,50 - 5,00
Hemoglobina 12,7 g/dl 11,0 - 16,0
Hematokryt 38,1 % 37,0 - 47,0
MCV 92,7 fl 83,0 - 103,0
MCH 30,9 pg 28,0 - 34,0
MCHC 33,3 g/dl 31,0 - 35,0
Płytki krwi 206 G/l 125 - 400
RDW-CV 13,4 % 11,5 - 14,5
MPV 11,5 fl 9,0 - 12,6
% neutrocytów 36,5 % 45 - 70
% limfocytów 49,9 % 20 - 45
% Monocytów 10,5 % 4,0 - 12,0
% Eozynocytów 2,5 % < 5,0
% bazocytów 0,6 % < 1,0
Liczba neutrocytów 1,33 G/l 1,80 - 7,70
Liczba limfocytów 1,81 G/l 1 - 5
Liczba Monocytów 0,38 G/l <1,5
Liczba eozynocytów 0,09 G/l <0,4
Liczba bazocytów 0,02 G/l <0,2

PRL (Prolaktyna) 12,69 ng/ml 3,4 - 24,1

Zastanawiam się czy to nie jest zwiazany z problemami z tarczycą, prosze o poradę co może powodowac taki stan zdrowia oraz jakie badania jeszcze powinnam zrobic?

1 odpowiedź

Ocena:
0
Witaj Kasiu!
Zatrzymywanie wody w organizmie i towarzyszące temu obrzęki mogą mieć wiele przyczyn, tym bardziej trudno je diagnozować.
Zawsze w takich przypadkach należy wykluczyć podłoże chorobowe np.
-zaburzenia hormonalne (Twoje wyniki badań nie wykazują nieprawidłowości), czasem tabletki antykoncepcyjne powodują takie objawy (jeśli je zażywasz skontaktuj się z lekarzem, być może potrzebna będzie zmiana leku)
- choroby nerek, wątroby, tarczycy, układu krążenia i tutaj odpowiedź na Twoje pytanie "jakie badania jeszcze powinnam zrobić?", sugerowałabym (a decyduje w tej sprawie lekarz) oznaczyć mocznik, kreatyninę, glukozę na czczo, ALAT, AspAT, bilirubinę, profil lipidowy i ogólne badanie moczu.
Jeśli chodzi o pytanie związane z tarczycą, to wyniki badań mówią, ze wszystko jest w normie, jednak przy TSH>2,5 i objawach, które opisujesz być może mamy do czynienia z tzw. subkliniczną niedoczynnością tarczycy (SNT), której zazwyczaj nie leczy się farmakologicznie (inaczej jest w ciąży), ale to są już sprawy, które diagnozuje lekarz specjalista i on ma być dla nas w tej kwestii autorytetem.
Jeśli wykluczy się stany chorobowe (a tym bardziej jeśli się je potwierdzi), wówczas należy przyjrzeć się swojej codziennej diecie. Należy zwrócić uwagę, czy nie zawiera ona zbyt mało płynów, w Twoim przypadku tak nie jest. Ważna jest także jakość dostarczanych płynów (głównie woda niegazowana nisko lub średnio zmineralizowana) oraz jakość spożywanych produktów żywnościowych, z których także pochodzi znaczna część wody w naszej diecie.
Należy kontrolować ilość spożytej soli, im mniej dosalamy tym lepiej, a co za ty idzie spożywać więcej produktów bogatych w potas (warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, ziemniaki, zielona pietruszka, pomidory, kapusta, banany).
Kolejna rzecz, aby dieta nie zawierała zbyt małej ilości białka, co może prowadzić do zmniejszenia ciśnienia onkotycznego i w następstwie gromadzenia wody w tkankach.
Poza tym, z powodu Twoich dolegliwości jelitowych, sugerowałabym jeszcze wykonanie badania w kierunku nietolerancji laktozy.
Na podstawie tego, co piszesz, trudno jest wywnioskować jak naprawdę wygląda Twoja dieta. Zresztą tu, na forum, na pewno nie dałoby się właściwie tego ocenić, dlatego zachęcam do wizyty, nie tylko u lekarza, ale również dietetyka, który wszystko dokładnie przeanalizuje, zrobi potrzebne pomiary i ułoży dobrze bilansowaną, indywidualną dietę dla Ciebie. To powinno zaowocować poprawą samopoczucia i ułatwić utratę zbędnych kilogramów.
Pozdrawiam,
Odpowiedz w tym wątku