Chleb

Ocena:
0
Który chleb jest zdrowszy: żytni razowy czy pszenny razowy? Dlaczego? Słyszałem, że żytni razowy jest szkodliwy.

2 odpowiedzi

Ocena:
0
Trudno mi się ustosunkować do różnic między tymi dwoma rodzajami pieczywa. Myślę, przy doborze pieczywa istotne jest aby przede wszystkim było wyprodukowane z mąki pełnoziarnistej z jak najmniejszym dodatkiem chemicznych dodatków.
14.08.2011 12:16
Przyjmuję w poradniach:
Mińsk Mazowiecki • Siedlce • Warszawa

mgr Aldona Kopczyńska
Dobry Dietetyk
Witaj prodix :)

Po analizie postu, w którym pytasz o to, czy "mleko powoduje osteoporozę" myślę, że źródła takich pytań takiej wiedzy są niemiarodajne (czy to Tombak ?). Jeśli tak to traktować to dystansem, a opierać się na fachowej literaturze. Tam nie szuka się sensacji, ale podaje wiedzę opartą na najrzetelniejszych badaniach naukowych.

Pytanie wydaje się dość dziwnym. Sądzę,że obydwa źródła są wskazane w ŻYWIENIU LUDZI ZDROWYCH, uwzględniając podanie jak najmniejszej ilości tzw. upiększaczy. Jednak spróbuję tylko
zaanalizować powód takiej "zasłyszanej wiadomości", gdyby nie były wynikiem czytania pseudoliteratury.

Poruszając tematy żywienia, pamiętajmy, aby odzielać model żywienie w stanach chorobowych od żywienia ludzi zdrowych.W procesie otrzymywania obydwu chlebów dodaje się mąki pszennej i żytniej. Kiedy jest napisane pszenny, może być śladowa ilość żytniej, gdy jest napisane żytni (może być część pszennej).Jednakże służy to polepszeniu walorów organoleptycznych (np. smaku, zapach, koloru) produktu ,otrzymaniu odpowiedniej miękkości i wzbogacenia się nawzajem. Otrzymujemy kompleksowy produkt.

Wiadomość zasłyszana przez Ciebie może (tak się domyślam) dotyczyć jego ograniczenia poprzez:

- udział błonnika, zawartego w chlebie żytnim (do 9g/100g produktu) ,
- lub sodu (jednak obydwa rodzaje chleba oscylują w podobne zawartości).

Dotyczyć to mogło PODKREŚLAM żywienia w określonych stanach chorobowych, gdzie jeden ze skłądników tam występujących należy ograniczać lub wręcz wyeliminować z diety, stosując diety lekkostrawne szczególnie w okresie reemisji choroby !!!

- celiakia (nietolerancja gliadyny),
- nadciśnienie tętnicze (ograniczenie sodu),
- choroby przebiegające ze zwiększeniem wydzielania soków trawiennych (błonnik w żołądku pęcznieje
i pobudzawydzielanie tam soków więc trzeba ograniczyć),
- stany zapalne dróg żółciowych, trzustki,
- wrzody jelita cienkiego(np. w chorobie Leśniowskiego-Crohna, Zollingera-Ellisona),
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- nadwrażliwość jelit,niedrożność jelit,
- ograniczenie wchłaniania niektórych leków,
- rodzaj zaparcia (ale spatycznego),
- objawy tj.wzdęcia, bóle brzuch niewiadomego pochodzenia.


Jeszcze raz podkreślam, aby sprawdzić źródło wiedzy i kierować się bardziej miarodajnymi i pewnymi portalami,czy fachową literaturą. Forum dotyczy wymiany poglądów, więc jest to moja opinia na ten temat, aczkolwiek poparta wiedzą z zakresu odżywiania. Sztuką jest dobór pożywienia pod kątem odżywczym bogatego składnika. Nieuzasadnionym jest rozpracowywwanie produktu pod każdym możliwym względem substancji w niej zawartych i robienie sensacji. Jeśli tak by postępowało społeczeństwo, z pewnością każdy z tych organizmów nie byłby właściwie odżywiony...

Wszystko stosowane w nadmiarze może być szkodliwe (złota zasada to "umiar"), ale skoro chodzi o błonnik (to też jest w pszenno-żytnim, tyle,że mniej do 6g.). Więc dlaczego miałby być zdrowszy, skoro zawiera NIEWIELE mniej błonnika i tyle samo sodu,a obydwa posiadają umiarkowany IG (indeks glikemiczny). Myśląc logicznie sugeruję do takich porównań podchodzić z DUŻYM DYSTANSEM, tym bardziej u ludzi zdrowych cenne 2 chleby oba źródła. Stają się niezdrowymi, gdy są spożywane w wyżej wymienionych przypadkach to znaczy w stanach PATOLOGICZNYCH.


TROCHĘ CIEKAWOSTEK:

1.WHO zaleca spożycie błonnika 20-45g.
2.W Polsce spożywa się średnio 12-15g/dzień, co jest małą ilością (duża zachorowalność
na nowotwór jelita grubego).
3.Kraje mało uprzemysłowione nawet bagatela <40g/dobę(procentuje małą zachorowalnością na nowotwory JG)
4.Chleb żytni jest bogaty w witaminy i sole mineralne.
5.Ograniczenia wymagają pacjenciw OKREŚLONYCH stanach chorobowych i w stanach reemisji pewnych chorób UP

Pozdrawiam.

Odpowiedz w tym wątku