Choroba nootworowa

Ocena:
0
WITAM A MĄŻ JEST PO RADIOTERAPII, /RAK ZŁOSLIWY OKOLICE ZAOTRZEDNIOWĄ
BARDZO PROSZ E CO STOSOWAĆ NA UODPORNIENIE ORGANIZMU /BARDZO SCHUDŁ/
DZIEKUJĘ ZA INFORMACJE POZDRAWIAM

1 odpowiedź

Ocena:
0
Witam!
Pani Krystyno, już kiedyś odpowiadałam na podobne pytanie, dlatego pozwolę sobie powtórzyć niektóre zagadnienia.
W diecie przeciwnowotworowej należy ograniczać tłuszcze zwierzęce, sól, unikać wyrobów cukierniczych (cukry proste, izomery trans), wszelkich produktów wysokoprzetworzonych, zawierających konserwanty, sztuczne aromaty, barwniki, produktów wędzonych, warzyw przenawożonych (należy wybierać owoce i warzywa z „pewnych” źródeł lub upraw ekologicznych), alkoholu.
Warto natomiast zadbać o właściwą ilość w diecie tzw. substancji bioaktywnych, zwalczających wolne rodniki i mających naprawdę istotny wpływ na profilaktykę antynowotworową.
Należą do nich niektóre witaminy jak: A, C, E, D, kwas foliowy, polifenole, karotenoidy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz składniki mineralne (selen, wapń).
Tak więc w tzw. diecie antyrakowej nie może zabraknąć (mówiąc bardzo ogólnie) warzyw (szczególne znaczenie mają czosnek, cebula, brokuły, pomidory, sałaty, kapusty), owoców (szczególnie jagodowe, czerwone winogrona, cytrusowe), zielonej herbaty, tłustych ryb morskich (nie hodowlanych!) oraz odpowiedniej ilości błonnika (produkty zbożowe pełnoziarniste).
Ważny jest też sposób przygotowywania posiłków, należy unikać smażenia, grillowania, w zamian wybierać duszenie, pieczenie, gotowanie. Owoce, warzywa najlepiej zjadać surowe. Dobrze, aby wśród nich znalazły się nasiona roślin strączkowych. Nie należy zapominać o orzechach, nasionach, pestkach i kiełkach (uwaga na aflatoksyny) i w odpowiednich ilościach wkomponować je w dietę.
Zamiast musli, czy płatków kukurydzianych warto zastosować płatki owsiane, gryczane, żytnie, czy ryżowe.
Podsumowując, w diecie przeciwnowotworowej wszystko powinno być świeże i najlepszej jakości. Dieta powinna być dobrze zbilansowana, tak, aby pokrywała zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, czyli białka, węglowodany i tłuszcze oraz witaminy i minerały.
Niektórym składnikom bioaktywnym przypisuje się szczególne znaczenie w profilaktyce pewnych typów nowotworów, np. likopen (pomidory, a zwłaszcza przetwory z pomidorów) w profilaktyce raka prostaty, allicyna (czosnek) - rak macicy, piersi, jelita grubego, fitoestrogeny (np. soja) - nowotwory hormonozależne jak rak piersi, jajników, prostaty, glukozynolany (kapusta, kalafior, brukselka) - rak płuc, pęcherza moczowego, trzustki, sulforafan (np. brokuły) - rak okrężnicy i prostaty.
Poza tym spożycie odpowiedniej (nie zbyt dużej) ilości błonnika w codziennej diecie jest ważnym czynnikiem w profilaktyce raka jelita grubego.
Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz w tym wątku