Ryby w ciąży

Ocena:
0
Czy w czasie ciąży można spożywać często ryby? Czytałam 2 opinie: można tylko 2 porcje tygodniowo, bo ryby zawierają metale ciężkie oraz że powinno się jeść ryby nawet codziennie.

1 odpowiedź

Ocena:
0
Witam!
Niestety większość ryb dostępnych na naszym rynku cechuje się dużą zawartością metali ciężkich, a w przypadku ryb hodowlanych jeszcze wielu innych szkodliwych substancji. Oczywiście zawsze staramy się kupować produkt jak najwyższej jakości, zwłaszcza jeśli chodzi o żywienie przyszłej mamy.
Mimo to, zachęcam do umiarkowanego spożycia ryb, nie częściej niż dwa razy w tygodniu, a jeśli lekarz uzna za uzasadnione, do rozważenia suplementacji jodem i kwasami omega-3.
Pozdrawiam:)
Rybę najlepiej jeść 2 razy w tygodniu. Powinnaś się wystrzegać ryb surowych, albo ryb w solankach - one mogą zawierać pasożyty, które są niebezpieczne podczas ciąży. Mam nadzieję, że pomogłam:)
Odpowiedz w tym wątku